“Halkın sağlığını patronların keyfine bırakamayız”
18 Şubat 2022 20:54

“Halkın sağlığını patronların keyfine bırakamayız”

Kartepe’ye yapılmak istenen çelikhane ve haddehane tesisi ile ilgili HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu açıklamada bulundu. Gergerlioğlu “Biz burada Kartepe halkının sağlığını fabrikatörlerin, patronların, para babalarının keyfine bırakamayız. Buradaki kirlenme sadece Kartepe’nin değil Kocaeli halkının sağlığının bozulmasına neden olacak” dedi

Kartepe’nin Uzunbey mahallesinde 250 dönümlük arazi üzerine yapılmak istenen çelikhane ve haddehane tesisi ile ilgili bölge halkı, STK’lar ve siyasi partiler tarafındanitirazlar yükselmiş, geçtiğimiz günlerde bölgede geniş katılımlı bir basın açıklaması gerçekleştirilmişti. Yaşanan itirazların ardından 17 Şubat’ta yapılması planlanan ÇED toplantısı resmi bir açıklama yapılmadan ertelendi. 
“HALKIN SAĞLIĞINI BOZACAK”
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bugün il ve ilçe örgütleri ile birlikte tesis için planlanan alana giderek basın açıklaması gerçekleştirdi. Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada, “Biz burada Kartepe halkının sağlığını fabrikatörlerin, patronların, para babalarının keyfine bırakamayız. Buradaki kirlenme sadece Kartepe’nin değil Kocaeli halkının sağlığının bozulmasına neden olacak” ifadelirini kullandı.
“DURDURULMASI İÇİN BURADAYIZ”
Bugün burada Kocaeli İl ve İlçe Örgütlerimizle birlikte Kocaeli halkı zehirlenmesin diye bir basın açıklaması yapıyoruz. Oldukça cüretkar bir girişim görüyoruz. 250 dönüm arazide Yıldızlar Holdinge ait Yıldız Demir Çelik Sanayi A.Ş. çelikhane ve haddehane yapmak istiyor. Bu da burada demirlerin bin 200 derecede eritilmesi suretiyle elde edilen bir materyalin çevreye verdiği zarar demek. Bu cüruf filtrelerden geçirilerek yok edilemeyecek. Alana bırakılacak. Tamamen toksit maddelerle dolu olacak. Ve bu cüruflar toprağı, yer altı ve yer üstü suları, havayı, çevreyi kirletecek. Tarımı, hayvancılığı bitirecek. İşte biz bu girişimciliğin tamamen durdurulması için buradayız.
“İZİN VERİLMEMELİ”
Yaklaşık 2,5 megavat saat elektrik tüketecek ve 50 yıllık ömrü olan bir tesis için müthiş bir çevre kirliliği göze alınmak isteniyor. Olacak şey değil. Kartepe ilçemiz şuan belki de Kocaeli’nin hava kirliliği açısından en bozulmamış bölgelerinden biri. Kartepe’yi de mi Dilovası yapmak istiyorsunuz. Tamamen her tarafı kirlenmiş bir başka ilçe mi oluşturmak istiyorsunuz. Burada 100 bini aşkın insan yaşıyor. Ben HDP Kocaeli Milletvekili ve il ve ilçe örgütleri olarak bu girişime karşı duruyoruz. Yıldızlar Holding kar peşinde koşabilir. Karlarına ve paralarına daha çok kar ve para katmak isteyebilir ama buna kesinlikle Bakanlık, Valilik tarafından izin verilmemeli. 
“GERİ ADIM ATILDI”
Biz burada biliyoruz ki Kartepe halkı da bu girişime şiddetle karşıdır. Muhtarlarımızla görüşüyoruz ve tüm çevre halkımızla görüşüyoruz. Herkes bu girişime karşı. O halde neden bu ısrar. Dün 17 Şubat günü ÇED toplantısı yapılacaktı. İptal edilmek zorunda kaldı. Çünkü bizlerde Mecliste bu konuda önemli bir gayret sarf ettik. Ben Çevre Bakanı Murat Kurum’a bir soru önergesi verdim. Meclis İnsan Hakları Komisyonuna Kartepe ve Kocaeli halkının çevre kirliliğinden dolayı ilgili sorular sordum. Ve halkımızın da büyük tepkisiyle birlikte 17 Şubat’taki yapılacak olan ÇED toplantısının iptal edildiğini belki başka zamana ertelendi bilemiyoruz ama bir geri adım atıldığını gördük.
“YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ”
Biz bu tesis konusunda tamamen niyetin bittiğine dair bir açıklama bekliyoruz. Halkın tepkisini görüp geri adım atıp daha sonra olayı dindirip ileri adımlar atmaya kalkışanlara buradan il, ilçe örgütlerimizle hatırlatıyoruz. Biz burada Kartepe halkının sağlığını fabrikatörlerin, patronların, para babalarının keyfine bırakamayız. Buradaki kirlenme sadece Kartepe’nin değil Kocaeli halkının sağlığının bozulmasına neden olacak. Yıldızlar Holdingi de buradan uyarıyoruz. Halkın sağlığını düşün diyoruz. Bu girişim son derece tehlikelidir. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz.” 
SEFA GARDİYANOĞLU

Güncelleme: 18 Şubat 2022 20:55
BENZER HABERLER
X