Filiz, esnaf anketinin sonuçlarını açıkladı
09 Aralık 2021 15:37

Filiz, esnaf anketinin sonuçlarını açıkladı

İYİ Parti İzmit İlçe Başkanlığı tarafından esnafların sorunlarının araştırılması amacıyla gerçekleştirilen anketin sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre; esnafın yüksek oranla gelirlerinin giderlerini karşılamadığı, geçmişe nazaran daha kötü bir finansal durum içerisinde olduğu belirtildi

İYİ Parti İzmit İlçe Başkanlığı tarafından İzmit’te faaliyet gösteren esnafların sorunlarının araştırılması amacıyla esnaf anketi düzenlendi. 1 ay süren anket çalışmasının sonuçları, İYİ Parti İzmit İlçe binasında düzenlenen basın açıklamasıyla duyuruldu. İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz tarafından düzenlenen basın açıklamasında gerçekleştirilen anket çalışmasının detayları paylaşıldı. Anketten çıkan sonuçlarda dikkat çeken bir detay ise, anketin büyük bölümü yapıldığı dönemde son günlerde yaşanan kur dalgalanmalarının henüz olmaması.

“538 ESNAF ÜZERİNDE YAPILDI”

İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz; anket sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada çalışmanın detaylarını paylaşarak, çalışma sırasında akademisyenlerden destek aldıklarını belirtti. Filiz’in açıklaması şöyle: “Bildiğiniz gibi ülkemiz ekonomik buhran içerisinde. Genel Başkanımız sık sık esnaf ziyareti gerçekleştiriyor. Esnaflar her fırsatta yakınıyor. Biz de bunu verilerle ortaya koyalım istedik. Akademisyen geçmişim olması sebeiyle hocalarımızdan aldığımız destekle bir anket çalışması gerçekleştirdik. 40 binin üzerinde esnaf var Kocaeli’de, bunun 10 bini aşkını ise İzmit’te. Bizim anketimiz 538 esnaf üzerinde yapıldı. Bu anket çalışması sırasında İKM Başkanı Murat Öztürk’ten de destek aldık.

“EN ÇOK ETKİLENEN KESİM ESNAFLARIMIZ”

Emeği geçen mahalle başkanlarına, yöneticilere, üniversitedeki hocalarıma. İçerinde bulunduğumuz ekonomik buhrandan en çok etkilenen kesim esnaflarımız. Bu araştırma İzmit’te faaliyet gösteren Kasım ayında bu çalışma gerçekleştirildi. Şu an yapılsaydı daha radikal sonuçlar çıkardı. Anketi üç kısımda yaptık. Anketin ilk kısmında işletme ile ilgili bilgiler bulunuyor. İkinci kısım ekonomik değerlendirmeler. Üçüncü kısım ise pandeminin işletmeler üzerine etkisini sorduk.

“AZ KAZANANDAN AZ”

Gerçekleştirdiğimiz ankette az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması fikrine; anketi yanıtlayan işletmelerin yüde 55,2’si katılıyorum, yüzde 32,5’i katılmıyorum cevabını verirken, yüzde 12,3’ü kararsızım şeklinde yanıtlamıştır. Esnaflarımızın yüzde 55'i az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasından yana. Vergi oranlarının ciroya göre kademeli olarak artması gerektiğini düşünüyorlar. %12’si ise kararsız olduğunu ifade etmektedir. Vergi oranlarını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 89,2’si yüksek, yüzde 3,5’i düşük yanıtını verirken, yüzde 7,2’i normal değerlendirmesinde bulunmuştur. Sosyal güvenlik primlerini ve vergileri öderken kaynak bulma sıkıntısı yaşıyor musunuz sorumuza anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 90,3’ü (486’sı) sıkıntı yaşıyorum, yüzde 9,7’si ise sıkıntı yaşamıyorum şeklinde yanıt vermiştir. Bu grup içerisinde yüzde 65,6'sı çok fazla sıkıntı yaşıyor.

“HİPERMARKETLERİN ŞEHİR DIŞINDA OLMASI”

Hipermarketler ile zincir marketlerin yurt dışında olduğu gibi şehir merkezlerinin dışında faaliyet göstermesi esnafımızın sorunlarına çare olur mu? sorusuna anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 64,1’i (345’i) çare olur, yüzde 25,5’i (137’si) ise çare olmaz, yüzde 10,4’ü (56’sı) ise kararsızım şeklinde yanıt vermiştir. Hipermarketler ile zincir marketlerin yurt dışında olduğu gibi şehir merkezlerinin dışında faaliyet göstermesi esnafımızın sorunlarına çare olur mu sorusuna anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 64,1’i (345’i) çare olur, yüzde 25,5’i (137’si) ise çare olmaz, yüzde 10,4’ü (56’sı) ise kararsızım şeklinde yanıt vermiştir. Kira, elektrik, su vb. işletme giderlerindeki artışlar işletmeye ciddi mali yük getirdi mi şeklindeki sorumuza anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 96,7’si (520’si) yük getirdi, yüzde 1,9’u (10’u) yük getirmedi cevabını vermiştir. Yüzde 1,5’i (8’i) ise kararsız kalmıştır.

“ALIM GÜCÜNDEKİ AZALMA”

Vatandaşın alım gücündeki azalma işletmenizi etkiledi mi şeklindeki sorumuza anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 94,2’si (507’si) etkiledi, yüzde 4,6’sı (25’i) etkilemedi cevabını verirken, yüzde 1,1’i (6’sı) ise kararsızım cevabını vermiştir. Bir önceki soruyla birlikte değerlendirildiğinde; esnafımızın maliyetlerinin çok arttığı ama gelirlerinin düştüğü görülüyor. Ayrıca alım gücündeki azalma, halkımızın yoksullaştığının en büyük göstergesidir. İşletmenizin aylık geliri ile başka desteğe ihtiyaç duymadan geçiminizi sağlayabiliyor musunuz şeklindeki sorumuza anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 41,8’i (225’i) sağlıyorum yanıtını verirken yüzde 58,2’si (313’ü) sağlayamıyorum yanıtını vermiştir.

“ÇARPICI BİR ÖRNEK”

Alacaklarınızı zamanında tahsil edebilme düzeyiniz nedir şeklindeki sorumuza anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 38,7’si (208’i) düşük, yüzde 46,5’i (250’si) normal cevabını verirken yüzde 14,9’u (80’i) yüksek yanıtını vermiştir. Enflasyon, altın ve döviz kurundaki artışlar faaliyetlerinizi olumsuz etkiledi mi şeklindeki sorumuza anketi yanıtlayan işletmelerin yüzde 95,5’si (514’ü) olumsuz etkiledi, yüzde 3,2’si (17’si) olumsuz etkilemedi cevabını verirken, yüzde 1,3’ü (7’si) ise kararsızım cevabını vermiştir. Bu tablo, hükümetin para ve kur politikalarının esnafımıza olumsuz yansıdığına dair çarpıcı bir örnektir.

“İKTİDAR YÖNETEBİLME YETENEĞİNİ KAYBETTİ”

Yapılan analizler sonucunda; esnafın yüksek oranla gelirlerinin giderlerini karşılamadığı, geçmişe nazaran daha kötü bir finansal durum içerisinde olduğu, SGK primlerini düzenli ödeyemediği, vergi oranlarını yüksek bulduğu, AVM’lerin şehir içinde açılmasının küçük esnafı olumsuz etkilediği, hükümetin ve yerel yönetimlerin desteğini yetersiz gördüğü, hükümetin uyguladığı para ve kur politikasının belirsizliği artırdığı ve işletmelerin yaşamasını güçleştirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca, hükümetten vergi oranlarının düşürülmesi ve satın alma güçlüğünün azaltılmasını bekledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Maalesef artık bu iktidar ekonomiyi yönetebilme yeteneğini kaybetmiştir. İşletmeler, geleceğe dair umutlarının kaybolduğu bir karamsarlık içerisindedirler. Artan ümitsizlik, mal ve can kayıplarına neden olmaktadır. Zira, intihar vakalarındaki ve icra davalarındaki artışlar da bizleri doğrulamaktadır.

“YENİ YÖNETİM ANLAYIŞINA İHTİYAÇ VAR”

Demokrasi ve hukukun yok edildiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halkımızı kalkındırmamış bilakis piyasa üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Kurullara yapılan liyakatsiz atamalar, ekonomiyi dar boğaza sokmuştur. Bu anketi her ne kadar İzmit’te yapmış olsak da eminim ki, ülkemizin her noktasında benzer sonuçlar çıkacaktır. Üstelik anketimizin büyük bölümü yapıldığında son günlerde yaşadığımız büyük kur oynamaları henüz olmamıştı. Bu anketi bugün yapsak, tahmin edebileceğiniz gibi, yüzdelik oranlar daha yüksek çıkardı. Bu nedenle, yeni bir yönetim sistemine ve yeni bir yönetim anlayışına ihtiyaç vardır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in ısrarla vurguladığı üzere çözüm; iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemdir.”

 

SEFA GARDİYANOĞLU

Güncelleme: 09 Aralık 2021 15:40
BENZER HABERLER
X