Küçükkaya, Kocaeli’nin kanayan yarası ulaşım sorununu gündeme getirdi
25 Nisan 2024 20:43

Küçükkaya, Kocaeli’nin kanayan yarası ulaşım sorununu gündeme getirdi

Kocaeli Büyükşehir Meclis Toplantısında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya, Kocaeli’deki ulaşım sorununa dikkat çekti

Kocaeli Büyükşehir Meclisi Nisan ayı meclis toplantısı Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Meclis toplantısının 5. Gündem maddesinde ücretsiz ve indirimli binişlerin desteklenmesi için destek ödemesi kararının revize edilmesi görüşüldü. Madde ile ilgili CHP’li meclis üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya söz aldı.

“ULAŞIM İKİ TARAFLI SORUN”

CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya, “Kocaeli’de ulaşım iki taraflı bir sorun. Hem ulaşım esnafının talepleri hem de vatandaşın hizmete ulaşılabilirliği noktasında sorunlar var. Ulaşım esnafı yılbaşı sabahına yüzde 50 zamla uyandı. Nisan ayına kadar zam alamamasının kendilerince hizmet vermede aksamasıyla ilgili birçok sorunu var. Vatandaşın da geç saatlerde araç bulamaması, gece evine dönen özellikle kadınların güvenli hissetmemesi, denetimin olmaması gibi sorunları var.

“DENİZ ULAŞIMI, RAYLI SİSTEMLER ÇOK AZ KULLANILIYOR”

Bu sorunlar işin mikro kısmı. Kocaeli’de çok daha ciddi sorunlar var. Ulaşımın ağırlığının karayolunda kalmasından kaynaklanan bir trafik yükünün olduğu gerçeğini Kocaeli ile paylaşmamız gerekiyor. Bu sorunların çözümü için sadece destek ve teşvikler yeterli olacak mı? Yoksa ulaşım master planının yeniden değerIendirilmesi mi gerekiyor? Ulaşımın yükünde deniz taşımacılığı, raylı sistemler çok az.

“YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Kocaeli’deki sadece asfalt kasis maliyeti 17 milyon 590 bin liralara tekabül ediyor. 2 milyonluk şehirde 4 tane yolcu motoru, 2 vapur ve 8 iskelemiz var. Deniz ulaşımından elde ettiğimiz gelir 5 milyon lira seviyesinde. Kışım 82 sefer yapıyoruz, yazın 92 sefer yapıyoruz. Sadece 478 bin küsur yolcu taşıyabiliyoruz. Kara taşımacılığındaki sayılardan çok uzak. Kocaeli Büyükşehir’in kasise verdiği para 17 milyon, deniz taşımacılığı için mazota verdiği para 15 milyon. Deniz taşımacılığı Kocaeli’de var hükmünde midir? Ulaşım master planında deniz taşımacılığının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.

“MARMARA BÖLGESİNE TAŞINABİLİRİZ”

İzmit Belediyesinin kamusal anlamda deniz kenarında hiçbir tesisi yok. İzmit Belediyemize bir tesis veya arazi verirseniz biz de İç Anadolu bölgesinden Marmara bölgesine taşınabiliriz. Ulaşım hizmetlerimiz ile ilgili yayalaştırma notumuz çok düşük. Raylı sistemlerin yıllık hedefi yüzde 12’de yüzde 8 oranında gerçekleşti. Seçim kampanyasında bir çocuk bana, “Ortaokul ve liseye toplu taşımayla gittim ve bir kere bile oturacak yer olmadı” dedi. Mübalağa sanmıştım ama değilmiş; kendisinden özür diliyorum.

“GENÇLİK ÇALIŞMALARINDA GERİ KALIYORUZ”

Kıyas yapmak istemem ama İBB 5 senede 65 kilometrelik metro yaptı. Bizim bugün vereceğimiz destek rakamı hiçbir maliyet eklenmeden mazot maliyeti olarak veriliyor. 881 milyon gibi bir hedef rakam tutturmak zorunda kalacaksınız. Gençlik alanındaki çalışmalarda birçok belediyeye göre çok eksik kalıyoruz. Ulaşımdan gençliğe mutlu Türkiye ve mutlu Kocaeli için daha fazla çalışmak ve daha fazla gülümsemek gerekiyor.

Güncelleme: 25 Nisan 2024 20:45
BENZER HABERLER
X